Limited Editions

 

 

Naast onafhankelijke bottelingen hebben wij ook altijd een aantal speciale whisky’s in huis, de zogeheten Special Releases. Dit zijn whisky’s met een uitzonderlijke vatrijping, leeftijd of blend.

Zo is afgelopen jaar de Winter Queen op de markt gekomen. Een Fusion whisky van Adelphi waarbij ze verschillende single malts hebben gecombineerd. In dit geval Schotse en Nederlandse whisky. De batch bestaat uit twee Oloroso vaten van Zuidam uit Baarle-Nassau, een bourbon vat Longmorn en een paar liter Glenrothes uit sherry vaten. Het resulteerd in een mooie sherry whisky waarvan slechts 866 flessen zijn. Het alcohol percentage is 52,7% en hij is niet koud gefilterd of bijgekleurd.

Flora & Fauna Collection:

Flora & Fauna is een thematische reeks single malt whisky’s die uitsluitend van stokerijen afkomstig zijn. De naam werd bedacht door de betreurde whiskyschrijver Michael Jackson. Elke stokerij kreeg als symbool een plant of een dier dat stijlvol stond afgebeeld op het mooie etiket van elke fles. Naarmate er meer stokerijen de commerciele toer op gingen, de deuren sloten of verkocht werden, slonk het Flora & Fauna-aanbod en kregen de resterende flessen de status van collector’s items. Deze whisky’s worden meestal in blends gebruikt en zelden als single malt gebotteld. Dat maakt elke fles uit deze reeks nog zeldzamer.

TEANINICH 10 YEARS OLD FLORA & FAUNA SINGLE MALT WHISKY, 70 CL

Een mooi afgeronde single malt whisky uit de Schotse Highlands met licht zilte hints die hem tot een uitstekend aperitief maken. Een knapperige, droge malt die de eetlust opwekt. Fris in de aanzet en sinaasappelzoet in het middenrif, gevolgd door een lange, droge finale.

Schenktip: Teaninich wordt best geschonken in een traditioneel whiskyglas, puur of met een beetje water.

STRATHMILL 12 YEARS OLD FLORA & FAUNA SINGLE MALT WHISKY, 70 CL

Een soepele, vlot wegdrinkende allrounder met een mooi evenwicht tussen zoete en droge impressies en een halflange afdronk. Deze 12 jaar oude single malt whisky is verrassend rijk en sherryachtig met toetsen van gestoofd fruit, specerijen en chocolade.

Schenktip: Strathmill wordt best geschonken in een traditioneel whiskyglas, puur of met een beetje water.

BENRINNES 15 YEARS OLD FLORA & FAUNA SINGLE MALT WHISKY, 70 CL

Een rijke, zachte en soepele single malt whisky met de frisse, groene, esterachtige kenmerken van Speyside die mooi verweven zitten in zijn donkere aroma’s. Deze fraai gestructureerde topper is rijk en weelderig met vlezige enkruidige accenten.

Schenktip: Benrinnes wordt best geschonken in een traditioneel whiskyglas, puur of met een beetje water.

The Maltman:

Donald en Andy Hart komen altijd weer met iets bijzonders.
Allereerst is er een “blended” malt onder de simpele naam Islay 10 years old. Maar deze whisky is wel wat meer bijzonder dan de naam aangeeft.

Op het label staat vermeld dat dit een mix is van vaten van Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin, Caol Ila en Bunnahabhain.

En ook de geuren en smaken van deze whisky geven de afkomst duidelijk aan. De neus ervaart medicinale invloeden met lysol en dettol, turfrook, haven touwen na een storm aan zee, maar ook wit fruit met vanillestokjes, vermengt met vers gemalen zeezout. De smaakpapillen worden verwent met citrus tonen die over gaan in olie, zoete turf, zoute drop en roet in een warme schoorsteen. Samen met geroosterde noten leidt dit naar een verwarmende en olieachtige afdronk die echter ook een grote verwenner is met peper en chili. Heerlijk.

Maltman 10 jaar 

Stronachie:

Deze naam komt van een oude en verdwenen distilleerderijen in de Ochill Mountains in Perthshire. A.D. Rattray was vroeger de distributeur van deze whisky en heeft jaren geleden al besloten om de naam levend te houden door het bottelen van deze single malt afkomstig van Benrinnes Distillery. Beide whisky’s zijn voor een groot deel afkomstig uit sherry vaten. Iets dat in de smaak terugkomt.

Stronachie 10 jaar