Limited Editions

 

 

Naast onafhankelijke bottelingen hebben wij ook altijd een aantal speciale whisky’s in huis, de zogeheten Special Releases. Dit zijn whisky’s met een uitzonderlijke vatrijping, leeftijd of blend.

Zo is afgelopen jaar de Winter Queen op de markt gekomen. Een Fusion whisky van Adelphi waarbij ze verschillende single malts hebben gecombineerd. In dit geval Schotse en Nederlandse whisky. De batch bestaat uit twee Oloroso vaten van Zuidam uit Baarle-Nassau, een bourbon vat Longmorn en een paar liter Glenrothes uit sherry vaten. Het resulteerd in een mooie sherry whisky waarvan slechts 866 flessen zijn. Het alcohol percentage is 52,7% en hij is niet koud gefilterd of bijgekleurd.

Hart Brothers Benriach 2011 High Spirits Exclusive – 8yo

Onafhankelijke bottelingen zijn vrij schaars en deze uitvoering is bijzonder vanwege zijn 8 jaar lange rijping in een first fill Oloroso sherryvat. Deze uitvoering is geheel voor High Spirits en de Nederlandse markt gebotteld. Opzettelijk in ABV teruggebracht naar 50% zodat er een mooie elegante jonge Benriach is ontstaan. Een mokka/botersnoepje.

Benriach 2011 € 55,95

The Maltman:

Donald en Andy Hart komen altijd weer met iets bijzonders.
Allereerst is er een “blended” malt onder de simpele naam Islay 10 years old. Maar deze whisky is wel wat meer bijzonder dan de naam aangeeft.

Op het label staat vermeld dat dit een mix is van vaten van Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin, Caol Ila en Bunnahabhain.

En ook de geuren en smaken van deze whisky geven de afkomst duidelijk aan. De neus ervaart medicinale invloeden met lysol en dettol, turfrook, haven touwen na een storm aan zee, maar ook wit fruit met vanillestokjes, vermengt met vers gemalen zeezout. De smaakpapillen worden verwent met citrus tonen die over gaan in olie, zoete turf, zoute drop en roet in een warme schoorsteen. Samen met geroosterde noten leidt dit naar een verwarmende en olieachtige afdronk die echter ook een grote verwenner is met peper en chili. Heerlijk.

Maltman 10 jaar € 99,95

Stronachie:

Deze naam komt van een oude en verdwenen distilleerderijen in de Ochill Mountains in Perthshire. A.D. Rattray was vroeger de distributeur van deze whisky en heeft jaren geleden al besloten om de naam levend te houden door het bottelen van deze single malt afkomstig van Benrinnes Distillery. Beide whisky’s zijn voor een groot deel afkomstig uit sherry vaten. Iets dat in de smaak terugkomt.

Stronachie 10 jaar € 39,95