Limited Editions

 

 

Naast onafhankelijke bottelingen hebben wij ook altijd een aantal speciale whisky’s in huis, de zogeheten Special Releases. Dit zijn whisky’s met een uitzonderlijke vatrijping, leeftijd of blend.

Zo is afgelopen jaar de Winter Queen op de markt gekomen. Een Fusion whisky van Adelphi waarbij ze verschillende single malts hebben gecombineerd. In dit geval Schotse en Nederlandse whisky. De batch bestaat uit twee Oloroso vaten van Zuidam uit Baarle-Nassau, een bourbon vat Longmorn en een paar liter Glenrothes uit sherry vaten. Het resulteerd in een mooie sherry whisky waarvan slechts 866 flessen zijn. Het alcohol percentage is 52,7% en hij is niet koud gefilterd of bijgekleurd.

The Maltman:

Donald en Andy Hart komen altijd weer met iets bijzonders.
Allereerst is er een “blended” malt onder de simpele naam Islay 10 years old. Maar deze whisky is wel wat meer bijzonder dan de naam aangeeft.

Op het label staat vermeld dat dit een mix is van vaten van Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin, Caol Ila en Bunnahabhain.

En ook de geuren en smaken van deze whisky geven de afkomst duidelijk aan. De neus ervaart medicinale invloeden met lysol en dettol, turfrook, haven touwen na een storm aan zee, maar ook wit fruit met vanillestokjes, vermengt met vers gemalen zeezout. De smaakpapillen worden verwent met citrus tonen die over gaan in olie, zoete turf, zoute drop en roet in een warme schoorsteen. Samen met geroosterde noten leidt dit naar een verwarmende en olieachtige afdronk die echter ook een grote verwenner is met peper en chili. Heerlijk.

Maltman 10 jaar € 99,95

Stronachie:

Deze naam komt van een oude en verdwenen distilleerderijen in de Ochill Mountains in Perthshire. A.D. Rattray was vroeger de distributeur van deze whisky en heeft jaren geleden al besloten om de naam levend te houden door het bottelen van deze single malt afkomstig van Benrinnes Distillery. Beide whisky’s zijn voor een groot deel afkomstig uit sherry vaten. Iets dat in de smaak terugkomt.

Stronachie 10 jaar € 39,95

Speyside Distillery:

De Speyside Distillery ligt aan de rivier Tromie, één van de zijrivieren van de Spey, niet al te ver van het plaatsje Kingussie. Hoewel de bouw van de distilleerderij al in 1957 begon, is de productie pas gestart in december 1990. In 2012 is de distilleerderij overgegaan in de handen van Harvey’s of Edinburg.

Zij zijn een rigorreus programma van kwaliteitsverbetering gestart, waaronder het investeren in vaten van een hogere kwaliteit die ook gebruikt zijn om de al wat oudere whisky te finishen. En natuurlijk heeft dat veel betere whisky tot gevolg gehad.

Deze whisky’s zijn vanaf nu exclusief verkrijgbaar bij Whisky Import Nederland.

Spey from Speyside Distillery

Onder de naam Spey zijn 5 verschillende whisky’s verkrijgbaar. De range begint met de Spey Tenné. Deze 8 jaar oude whisky komt uit tawny port vaten. Tenné betekent dan ook Tawny in het Gaelic.

Spey Tenné port cask € 42,95